Inhoud pagina - Volgende pagina - Navigatiebalk hoofdstuk - Startpagina - Index ABC - EN Link to English intro

MEGALITICA Index-Link
Deel1: Algemene informatie 1.5 Reisadvies
Intro Deel 1

Toegankelijkheid - Reistips - Charter

  Volgende

Toegankelijke megalieten

Vele megalithische monumenten zijn slechts bereikbaar via smalle paadjes, andere hebben een zeer nauwe toegang. Ze zijn helaas moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, of ze lonen de moeite niet voor blinden. Hieronder enkele voorbeelden van toegankelijke megalieten die ook interessant zijn voor blinden.

Pierre Brunehault - Holain

Aanraders in België

Wéris, de belangrijkste megalithische locatie in België, is gelukkig ook interessant voor rolstoelgebruikers en blinden.
De noordelijke dolmen van Wéris is het best toegankelijk. Vlakbij ligt een parking waar zelfs bussen kunnen stoppen. De structuur van de puddingsteen waaruit de dolmen en menhirs van Wéris bestaan geeft de megalieten een apart aanvoelen.
Om de Zuidelijke dolmen te bezoeken dient u een veldweg te volgen. (Dit is niet mogelijk voor bussen en afgeraden aan laagliggende sportwagens.)
Op een zonnige dag is dit een aangename plaats om te vertoeven of te picknicken.
De drie menhirs van Oppagne nabij Wéris zijn iets minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers, ze staan midden in een veld. In het voorjaar, wanneer de gewassen niet te hoog staan, zijn ze zichtbaar van op de baan.
Meer informatie over Wéris is te vinden in deel 2 "Megasites", via volgende link: Wris

Pierre Brunehault te Holain nabij Doornik in Henegouwen, de imposantste steen van België. Deze steen is met de wagen te bereiken via een veldweg. Een blinde kan zijn of haar taststok gebruiken om de hoogte af te tasten... Meer info via volgende link:Pierre Brunehault

Halve Steen te Zemst-Laar. Deze legendesteen heeft merkwaardige holtes. Sommigen beweren dat het een offersteen was en dat de holtes afvoerkanalen waren voor bloed... Omdat er niet zo veel verkeer is kan je, vlakbij de steen in de Halvesteenstraat, op de rijbaan parkeren.
Meer info via volgende link: Halve Steen

Dolmensteen Tervuren. Gelegen in het aangename park van Tervuren is deze steen een ommetje waard. Bij droog weer zullen de brede paden in het park geen opstakel vormen voor rolstoelen. Het verweerde oppervlak van de gebroken steen gelijkt op een landschapskaart in reliëf. Zeer tastbaar voor blinden. Link: Tervuren

 

Aanraders in het buitenland

Hunebedden Drenthe, Nederland. Alhoewel sommige hunebedden slechts te bereiken zijn via zandwegjes zijn er voeldoende hunebedden waar je vlakbij kan parkeren. De meeste hunebedden zijn ook zeer goed af te tasten. Het Hunebedcentrum in Borger is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Meer info over de hunebedden via volgende link: Hunebedden

Gavrinis, Bretagne. Deze voor rolstoelgebruikers moeilijk bereikbare dolmen is wellicht het interessantste megalithische monument voor blinden. De zeer rijkelijk aangebrachte gravures zijn zeer goed 'te lezen'.
Meer info over Gavrinis via volgende link: Gavrinis

Stonehenge. Overdag zijn de stenen slechts te zien vanop afstand. Op aanvraag (doe dit tijdig) is het mogelijk om na sluitingstijd tussen de stenen te vertoeven en ze te betasten. Er is informatie in audio en in Brailleschrift beschikbaar. Voldoende faciliteiten voor rolstoelgebruikers aanwezig.
Meer info over Stonehenge via volgende link: Stonehenge

 

Terug naar boven - Reistips (= volgende pagina)

 
    Volgende
     

Publicatiedatum pagina: 19 februari 2011

www.megalitica.be

Deze webpagina's, alle weergegeven figuren, kaarten en foto's zijn eigen creaties,
behalve afbeeldingen met vermelding van een andere auteur (vb. satellietfoto's).

Bij problemen met deze site gelieve mij te contacteren.

© Copyright Alec Van Rompuy

Afbeeldingen mogen gekopieerd worden voor niet-commercieel gebruik
mits vermelding van bron: www.megalitica.be