Inhoud pagina - Volgende pagina - Navigatiebalk hoofdstuk - Startpagina - Index ABC - EN Link to English intro

MEGALITICA Index-Link
Deel1: Algemene informatie 1.5 Reisadvies
 Intro Deel 1

Toegankelijkheid - Reistips - Charter

 -  Volgende

 Reistips voor megalietenzoekers

Persoonlijke reiservaringen Alec Van Rompuy

 

Uitrusting

Uitrusting, figuur

Niet alle dolmen zijn voorzien van verlichting, een zaklamp is soms van onschatbare waarde.
Met een kompas kan je de oriëntering van een monument bepalen. Mogelijk is de ingang gericht op de (winter)zonnewende of op de equinox.
Zonder hoofdeksel is je hersenpan zeer kwetsbaar in de lage gang van een dolmen.
Voorkom hinderlijke uitrusting, zoals fototassen en rugzakken, bij het bezoek van een dolmen.
Een regenjas komt veelal goed van pas.

 

Logeren in de Ardennen?

heerlijkehuisjes.nl Vakantiehuis in de Belgische Ardennen

heerlijkehuisjes.nl - logo

 

Planning

Megalieten zijn soms moeilijk te vinden, de informatie terplaatse is mogelijk nihil. Zelfs in bureaus voor toeristeninformatie weten ze veelal niets af van de megalieten uit de omgeving.

Op voorhand de nodige informatie verzamelen is dus onontbeerlijk. De beste website voor het vinden van megalieten is "The Megalithic Portal". Op deze site staan duizende megalieten aangegeven op detailkaarten.
Wie geen laptop bezit kan "The Megalithic Portal" onderweg raadblegen op de P.C."s van de bureaus voor toeristeninformatie of in "internet cafe's".

The Megalithic Portal, detailkaarten Europese megalieten: www.megalithic.co.uk

 

Tijdstip van bezoek

De eerste rondleiding van de dag bij geleide bezoeken is veelal de rustigste. Sommige monumenten, bijvoorbeeld Newgrange, hanteren een bezoekerslimiet. Wie 's namiddags aankomt kan pech hebben...

Seizoen. Buiten het toeristische seizoen gelden er soms andere openingsuren. In de winter zijn bepaalde monumenten gesloten. Informeer u op voorhand om onaangename verrassingen te vermijden!

Zomerse gewassen, maïs in het bijzonder, kunnen menhirs volledig verbergen. Met de Pierres Martine had ik pech, enkel het naambordje was zichtbaar (foto).

Verborgen in de maïs
Les Pierres Martine - Solre-le-Château, Frankrijk

 

Fotograferen

Fotograferen verboden, pictogram

In vele megalithische monumenten zijn fototoestellen verboden. Binnenin fotograferen is bijvoorbeeld niet toegestaan in Newgrange (Ierland), Maeshowe (Orkney), Gavrinis en Petit Mont (Bretagne). De gidsen vallen niet om te praten...
Wie op voorhand (via e-mail) toelating vraagt wordt mogelijk uitzondering toegestaan, dit waarschijnlijk buiten de gewone openingsuren.

Wegwijzer

Fotografeer indien mogelijk een naambord of wegwijzer alvorens een monument te bezoeken. Dit zal de identificatie van de foto's simpel maken. Bovendien kunnen foto's van naamborden een diapresentatie verduidelijken.

 

Boeken en bezoekersgidsen

Bezoekersgidsen

In de meeste bezoekerscentra van 'grote' megalithische monumenten worden voor slechts enkele Euro interessante bezoekersgidsen verkocht, evenals iets dikkere en duurdere boeken met uitgebreide informatie. Ook in de kantoren voor toerisme verkopen ze soms specifieke boeken die bij ons moeilijk of niet te vinden zijn.
Wie een boekenbudget voorziet, zal terplaatse niet lang hoeven te twijfelen over de uitbreiding van de persoonlijke bibliotheek...
Ga eventueel op 'ontdekkingstocht' in de plaatselijke tweedehands boekhandel...

 

Engeland bezoeken

Haven van Dover
De haven van Dover, Engeland

De goedkoopste oversteek naar Engeland is die tussen Duinkerke en Dover. Minstens 24 uur voor je geplande vertrek reserveren is nodig. Doe je dit niet dan betaal je mogelijk het driedubbele.
Wie niet via internet kan reserveren kan best in de haven van Duinkerke een ticket reserveren en overnachten in Gravelines (best aardig).
Tijdens de terugreis eventueel hetzelfde scenario in het interessante Dover. Je kan er Dover Castle verkennen of in Hawkinge nabij Folkestone
het sfeervolle "Battle of Britain Museum" bezoeken, een vliegveldje uit de Tweede Wereldoorlog met zeer veel materiaal en vliegtuigen uit de "Slag om Engeland".

Wie zonder wagen reist is het best af met een reisbus van bijvoorbeeld Eurolines (Verrassend goedkoop!). Vanuit Londen vertrekken er zelfs touringcars naar Stonehenge.

 

Morbihan - Bretagne

Rond de Golf van Morbihan is het tijdens de zomermaanden bijzonder druk. In plaatsen zoals Carnac is het dan filerijden en aanschuiven bij de monumenten. De maanden mei en juni zijn rustiger, overnachten is dan veelal goedkoper.

 

Terug naar boven   -   Charter (= volgende pagina)

    Volgende
     

Publicatiedatum pagina: 19 februari 2011 - Laatste bewerking 12 april 2017

www.megalitica.be

Deze webpagina's, alle weergegeven figuren, kaarten en foto's zijn eigen creaties,
behalve afbeeldingen met vermelding van een andere auteur (vb. satellietfoto's).

Bij problemen met deze site gelieve mij te contacteren.

© Copyright Alec Van Rompuy

Afbeeldingen mogen gekopieerd worden voor niet-commercieel gebruik
mits vermelding van bron: www.megalitica.be