Inhoud pagina - Volgende pagina - Navigatiebalk hoofdstuk - Startpagina - Index ABC - EN Link to English intro

MEGALITICA Index-Link
Deel1: Algemene informatie 1.1 Megalieten
Intro Deel 1

Menhirs & dolmen - Ouderdom  - Functie - Beschaving - Trechterbeker - Bibliografie

Volgende
 

Megalieten - Functie

Dolmen worden veelal beschouwd als begraafplaatsen en menhirs als grenspalen. Deze voorstelling is echter te simplistisch.

 

Grafkelders?

In tal van dolmen heeft men nooit menselijke resten gevonden. Kleine dolmen werden waarschijnlijk wel als begraafplaats gebruikt, veelal om asresten op te bergen, de grote monumenten 'vragen' om een andere verklaring...

Hierbij moeten we beschouwen dat gelijkaardige bouwsels een verschillende functie kunnen hebben, zoals vele hedendaagse elektriciteitscabines gelijken op kapelletjes.
Een bepaald monument kan ook meerdere functies bekleden, in sommige kerken liggen mensen begraven...

 

Ritusplaatsen

Vele dolmen hadden waarschijnlijk een rituele functie én een astronomische betekenis. (kalender...)

Een aantal 'ganggraven' dienden mogelijk als meditatieruimte of als inwijdingsplaats. Vele mensen zijn ervan overtuigd dat er rond tal van megalithische monumenten een sterk 'energieveld' hangt. Mogelijk maakten de megalietenbouwers in hun rituelen gebruik van deze energievelden, maar even goed gaat het hier slechts om een impressie veroorzaakt door de karakteristieke sfeer van megalithische monumenten.

Hoog gelegen: Loughcrew-cairns
Loughcrew Cairns (Ierland)

Loughcrew (4000 v.C. tot 2800 v.C.) geeft een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid der megalieten. Hoog gelegen, verspreid over vier heuvels, reikt deze plaats naar de hemel. Tussen de verschillende tombes (+- 30) is er veel ruimte, zodat vele mensen aanwezig konden zijn bij grote festiviteiten. Een aantal dolmen is gericht op bepaalde zonnestanden, mogelijk om de feestdagen te bepalen.

Twee dolmen zijn nog voldoende bewaard om ons een rijkdom aan symbolische gravures te tonen. Enkele kleine tombes dienden als grafkelder. Helaas kunnen we enkel fantaseren over de betekenis van de aanwezige symbolen en de rituelen die hier plaatsvonden.

Nu nog maken zwangere vrouwen de vermoeiende klim naar boven om, al wandelend rond ÚÚn van de cairns, hun toekomstige kind te laten profiteren van deze (volgens de Ieren) heilzame plaats.

Newgrange - Ierland
Newgrange - Ierland

Brú na Bóinne (+- 3200 v.C.) is de naam gegeven aan het landschap gedomineerd door de spectaculaire ganggraven Newgrange, Knowth en Dowth, nabij de rivier Boyne (County Meath - Ierland).  Een veelzijdige site.

"Kerbstone 1" voor de ingang van Newgrange
"Kerbstone 1" voor de ingang van Newgrange

De ingekerfde spiraalmotieven op een aantal stenen in Newgrange  worden veelal beschouwd als symbolen die het geloof in re´ncarnatie uitbeelden. Onderzoekers vermoeden dat (as)resten van overledenen tijdelijk in de tombe werden bewaard, om het zonlicht van de midwinterzonnewende op te vangen. (symbool van wedergeboorte)

Vele menhirs worden vandaag nog beschouwd als heilzaam voor gezondheid en vruchtbaarheid. Andere menhirs dienden mogelijk als vizierpunt voor waarneming van planeetbewegingen en sommige waren misschien slechts grenspalen...

 

Terug naar boven - Beschaving (= volgende pagina)

 
    Volgende
     

Publicatiedatum pagina: 30 oktober 2008 - Laatste bewerking 3 december 2009

www.megalitica.be

Deze webpagina's, alle weergegeven figuren, kaarten en foto's zijn eigen creaties,
behalve afbeeldingen met vermelding van een andere auteur (vb. satellietfoto's).

Bij problemen met deze site gelieve mij te contacteren.

© Copyright Alec Van Rompuy

Afbeeldingen mogen gekopieerd worden voor niet-commercieel gebruik
mits vermelding van bron: www.megalitica.be