Inhoud pagina - Volgende pagina - Navigatiebalk hoofdstuk - Startpagina - Weblink - Index ABC - Sitemap

MEGALITICA Index-Link
Deel 2: Megasites Schotland
Megasites > Schotland - Temple Wood - Nether Largie - Clava - Camster - Many Stanes - Tomnaverie - Cairn Holy - More M's 
  Volgende
 

Schotland

In Schotland zijn nog tal van megalithische overblijfselen te vinden. Enkele hiervan worden in dit hoofdstuk nader bekeken. De megalieten van Orkney staan in een volgend hoofdstuk beschreven.

Kaart Schotland

Ook de westelijke eilanden zijn rijk bezaaid met menhirs en cairns. Een belangrijk megalithisch centrum, Callanish, is te vinden op het eiland Lewis. Hiervan helaas nog geen foto's beschikbaar...

De foto's weergegeven in dit hoofdstuk werden gemaakt door Alec Van Rompuy in 2010; behalve de foto's op de pagina's "Tomnaverie" en "Cairn Holy", gemaakt in 2012 door JCD uit Langdorp.

 

The Twelve Apostles Stone Circle

Enkele kilometer ten noorden van Dumfrees ligt deze reusachtige cirkel, de grootste van het Schotse vasteland. Vanwege de omvang is deze steencirkel moeilijk te fotograferen. De grootste diameter van de afgeplatte cirkel bedraagt 88 meter.

The Twelve Apostles
The Twelve Apostles

Slechts 11 van de oorspronkelijke 18 stenen zijn overgebleven. Hiervan staan er nog vijf rechtop. De steencirkel, gelegen in een weide met koeien, valt moeilijk te vinden.
In Burley Moor, ten zuiden van Ilkley, West Yorkshire is er een kleinere steencirkel met dezelfde naam.

Infobord The Twelve Apostles Stone Circle

 

Dunchraigaig Cairn

Zoals vele monumenten in Schotland is de cairn van Dunchraigaig goed aangegeven met een wegwijzer van Historic Scotland. Deze cairn ligt op ongeveer een kilometer van Temple Wood.

Wegwijze Historic Scotland

Dunchraigaig Cairn
Dunchraigaig Cairn

Deze 30 meter lange en 2,5 meter hoge cairn uit de Vroege Bronstijd (+- 2200 vC.) is nog steeds indrukwekkend, ondanks het feit dat vele van de dekstenen "geroofd" werden.

De cairn bevat 3 kisten, waarvan één verborgen is in de heuvel. Bij opgravingen in de 19de eeuw werden hier gecremeerde beenderen, vuursteen, een bijl en aardewerk gevonden.

 

Kilmichael Glassary

Infobord Kilmichael Glassary

Kilmichael Glassary
Kilmichael Glassary

Niet uit het megalithisch tijdperk, maar toch het vermelden waard, zijn de schaalstenen uit de Bronstijd. Kilmichael Glassary, nabij Temple Wood, is hiervan een mooi voorbeeld.

 

Pictische stenen

Sommige op menhirs gelijkende stenen zijn versierd met opvallende symbolen. Deze stenen dateren uit een veel recentere periode. De steen van "Clach Ard" (eiland Eye), met Pictische motieven, stamt uit de 7de of 8ste eeuw A.D.

Steen van "Clach Ard"
Steen van "Clach Ard" (Foto JCD)

 

'Terug naar boven'   - Temple Wood (= volgende pagina)

 
    Volgende
     

Pagina toegevoegd 31 december 2012

www.megalitica.be

Deze webpagina's, alle weergegeven figuren, kaarten en foto's zijn eigen creaties,
behalve afbeeldingen met vermelding van een andere auteur (vb. satellietfoto's).

Bij problemen met deze site gelieve mij te contacteren. mail:info@megalitica.be

© Copyright Alec Van Rompuy

Afbeeldingen mogen gekopieerd worden voor niet-commercieel gebruik
mits vermelding van bron: www.megalitica.be