Inhoud pagina - Volgende pagina - Navigatiebalk hoofdstuk - Startpagina - Weblink - Index ABC - Sitemap

MEGALITICA Index-Link
Deel 2: Megasites Hunebedden - Drenthe
Megasites > Drenthe - Borger - Drouwen - Schimmeres - Papeloze kerk - Eexterhalte - Meer info - Overzicht - Gids
  Morbihan - Bretagne
 

Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen


Wijnand van der Sanden


Uitgeverij W Books, Zwolle - 2012
ISBN 978 90 400 07040
96 pagina's - Prijs: (2012) € 12,95

 

Over de gids

Bron: website Hunebeddenwww.hunebedden.nl / Recente boeken over hunebedden

"In 1978 kwam Frits Bom (de vakantieman van weleer, kent u hem nog?) met de "Eerste Nederlandse Hunebeddengids". Dat is 34 jaar zo gebleven; althans in een papieren versie. Sinds 1996 voorziet deze website (www.hunebedden.nl) op internet in die leemte. Nu, na jaren, komt Drenthe's provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden met een waardige vervanger en nu dus niet van een amateur maar van een prof. Niet zomaar, maar als onderdeel van een door de Hunebeddenbeheergroep uitgestippeld plan om de hunebedden op samenhangende en eigentijdse wijze op de kaart te zetten en om een eind te maken aan de chaos van bordjes, richtingwijzers en infopanelen. Een uitstekend plan dat nu volop in uitvoering is.

Eigenlijk voorzag het in 1999 verschenen boek "Hunebedden , Monumenten van een Steentijdcultuur", waarvan Wijnand co-auteur was, al in de informatiebehoefte want daarin staan ook al alle hunebedden beschreven. Maar dat boek kan nauwelijks een gids worden genoemd omdat het in de boekenkast thuishoort. Bovendien is dit standaardwerk helaas al enige jaren niet meer verkrijgbaar. Het nieuwe boek van Van der Sanden is qua inhoud een prima vervanger en zelfs meer dan dat. Het voorziet ieder hunebed afzonderlijk (alleen G5, Delfzijl ontbreekt) van een schat aan informatie.

Maar ik heb enkele bedenkingen. Het boek hinkt op twee gedachten. Het wil een handige gids voor onderweg zijn, maar is te groot voor de wandelaar en de fietser. Het past in het handschoenenvak van de automobilist maar de auto is geen ideaal vervoermiddel om op hunebeddenjacht te gaan. De auteur schrijft het boek zowel als een gids als een naslagwerk, maar presenteert het als gids. De inleiding bevat veel algemene informatie maar het is verwarrend dat een deel van die informatie nogal willekeurig als bladvulling aan de afzonderlijke hunebedden is toegevoegd. Daar wordt in de inhoudsopgave niet naar verwezen en is dus ook moeilijk terug te vinden. Opmerkelijk is verder nog dat Van der Sanden de door de gerenommeerde hunebeddenexpert, dr. A.J.Bakker ondersteunde theorie dat de trechterbekerboeren bij de bouw hulp van deskundigen moeten hebben gehad, onbeargumenteerd afdoet met de opmerking: "Zo zat de Hunebedcultuur niet in elkaar". Echter, hoe die cultuur dan wel in elkaar zat weet ook de auteur niet en volgens hem eigenlijk niemand, want zoals hij verderop schrijft "Daarvan weten we vermoedelijk niet meer dan 1%". Hier zit een paradox in zijn argumentatie. 
Los van deze kanttekeningen blijft het een uiterst aantrekkelijk boek voor iedere geďnteresseerde, alleen al vanwege de schitterende, nog niet eerder gepubliceerde foto's, de prachtige opmaak, de waardevolle informatie en de lage prijs."
(Hans Meijer)

 
Commentaar Alec Van Rompuy

Tijdens mijn laatste hunebeddentocht in Drenthe (juli 2012) kocht ik deze gids in het Hunebeddencentrum van Borger.
Het was prettig om extra informatie bij de hand te hebben tijdens de zoektocht naar de hunebedden. Deze gids is beslist een aanwinst voor de boekenkast van een megalietenliefhebber zoals ik.

Bij het zoeken naar de hunebedden miste ik echter wel gedetailleerde plannen van de omgeving. Deze kleine tekortkoming van de gids komt vooral tot uiting bij moeilijker te vinden hunebedden, zoals D42. Verder vind ik het een prachtig en handig boek (ook voor fietsers!).

 

Inhoud

Bron: website "W Books", uitgever van de gids.

"Gids voor de hunebedden in Drenthe en Groningen geeft in beknopte vorm een compleet overzicht van alle nog bestaande hunebedden in de provincies Drenthe en Groningen, 54 in totaal. De lezer vindt er alle mogelijke informatie over de hunebedden: waar ze liggen, hoe oud ze zijn en natuurlijk welke vondsten er gedaan zijn, maar ook over hun landschappelijke ligging, grootte, oriëntatie, restauraties en andere bijzonderheden.

De gids wordt voorafgegaan door een inleiding over de mensen die in de Steentijd de hunebedden hebben gebouwd en de manier waarop hun nazaten er mee omgesprongen zijn. Ook alternatieve theorieën komen aan de orde. Voor het boek zijn nieuwe foto's gemaakt. Het is onmissaar voor iedereen die de hunebedden wil bezoeken en de laatste stand van zaken wil weten." 

 

De auteur

Wijnand van der Sanden (1953), sinds 1997 provinciaal archeoloog van Drenthe. Hij is co-auteur van het boek ‘Hunebedden – monumenten van een Steentijdcultuur’ (Abcoude 1999/2005). In 2007 verscheen van zijn hand ‘Reuzenstenen op de es – De hunebedden van Rolde’. 




 

'Terug naar boven'   -   Emsland - Duitsland (= volgende pagina)

Emsland
Duistland
  Morbihan - Bretagne
     

Pagina toegevoegd 7 augustus 2012 

www.megalitica.be

Deze webpagina's, alle weergegeven figuren, kaarten en foto's zijn eigen creaties,
behalve afbeeldingen met vermelding van een andere auteur (vb. satellietfoto's).

Bij problemen met deze site gelieve mij te contacteren.

© Copyright Alec Van Rompuy

Afbeeldingen mogen gekopieerd worden voor niet-commercieel gebruik
mits vermelding van bron: www.megalitica.be